Podczas zajęć 25 lutego uczestnicy poznają zapomniane produkty kulinarne i ugotują z nich dania staropolskie, nauczą się podstawowych zasad savoir-vivre’u, a także zajrzą do staropolskiej apteczki i ze zgromadzonych tam ziół przygotują własne woreczki aromatyczne.
„Połączcie miód ze szpinakiem i spróbujcie odpowiedzieć, czy jest to deser czy danie główne. Poznajcie zasady savoir-vivre’u i nauczcie się posługiwania sztućcami do ślimaków i owoców. Zajrzyjcie do wilanowskiej apteczki, wybierzcie z niej zioła i przygotujcie własne aromatyczne woreczki” – zachęca Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
To pierwsze takie warsztaty, podczas których połączone zostaną elementy staropolskiej kuchni, zasad dobrego zachowania się przy stole i dawnej medycyny. Przestrzeń warsztatowa podzielona jest na sekcje: kulinarną, zdrowotną i savoir-vivre, w których odbywają się warsztaty z poszczególnych zakresów tematycznych. Uczestnicy mają możliwość przemieszczania się między sekcjami i uczestniczenia we wszystkich proponowanych aktywnościach.
„Wspólnie poznamy nowe smaki i zapomniane produkty kulinarne, z których przygotujemy dania staropolskie. Poznamy zasady zachowania się przy stole i nauczymy się m.in. składania serwetek. Dowiemy się, jak dawniej kuchnia łączyła się z medycyną, poznamy, zobaczymy i powąchamy dawne lekarstwa, a następnie zrobimy woreczki z aromatycznymi ziołami” – zapowiadają organizatorzy.
ODBIORCY: rodziny z dziećmi
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
TERMIN: 25 lutego, godz. 12
BILETY: 10 zł od każdego uczestnika
BILETY można kupić: przez internet: www.bilety.wilanow-palac.pl, stacjonarnie w kasie muzeum.